пятница, 19 января 2018 г.

XIХ Всеукраїнський Різдвяний фестиваль «Велика Коляда» 2018 р.

З 7 по 21 січня 2018 року, в м. Львів, у величному храмі Пресвятої Євхаристії (Домініканський собор) відбувся XIХ Всеукраїнський Різдвяний фестиваль «Велика Коляда». Ця мистецька акція має на меті поглиблення, пізнання та популяризацію різдвяних традицій усіх куточків України. Цьогорічний фестиваль заохочував учасників до виконання колядок, щедрівок, віншувань та інших різдвяних творів Полісся.
У 2018 році до програми фестивалю були включені виступи 56 хорових та вокальних колективів – дитячих, церковних, навчальних закладів, аматорських, професійних з різних регіонів нашої країни. У фестивалі також взяли участь хори з Білорусі та Польщі. Традиційно серед учасників – лауреати Всеукраїнських та Міжнародних конкурсів та фестивалів в Україні та за її кордоном. Протягом двох тижнів у стінах величного собору звучали паралітургійні піснеспіви: різдвяні гімни та колядки, щедрівки, концертні твори духовної тематики найвідоміших українських композиторів. Кожного дня фестиваль, що став вже традиційним, збирав у Домініканському соборі культурну еліту, віруючих і гостей міста.
Вже шостий рік поспіль на Всеукраїнському фестивалі «Велика Коляда» Чернігівщину представляє академічний хор Ніжинського коледжу культури і мистецтв імені Марії Заньковецької – лауреат Всеукраїнських та Міжнародних конкурсів та фестивалів, учасник міських, обласних та Всеукраїнських мистецьких акцій. Керівники хору – кандидат мистецтвознавства, доцент Любов Дорохіна та викладач вищої категорії Ірина Могильна. Цього року колектив представив яскраву програму з 8 Різдвяних піснеспівів, серед яких 4 обов’язкові твори. Крім того, академічний хор був запрошений до участі у Гала-концерті, а керівник Любов Дорохіна давала інтерв’ю львівському телебаченню.
Опанування різностильового репертуару, пошук нових виконавських можливостей дозволило колективу яскраво виступити у концертній програмі фестивалю. Натхнення ніжинським виконавцям надавали бурхливі оплиски слухачів, традиційна гостинність та щира турбота організаторів фестивалю, яка допомагала й підтримувала юних митців під час концертного виступу.
Чимало гарних відгуків почув колектив та його керівники від відвідувачів, режисерів та організаторів фестивалю – Ольги Баглай, Василя Чучмана, Наталії Манько, Василя Мельника. Керівництво фестивалю запросило академічний хор Ніжинського коледжу культури і мистецтв до участі у ювілейному ХХ фестивалі «Велика Коляда» наступного року.
Участь студентів у фестивалях і конкурсах – це значний стимул для творчого зростання колективу, важлива патріотична місія, під час здійснення якої молоді виконавці пропагують українське хорове мистецтво.

                                                                         Кандидат мистецтвознавства, доцент Л.О. Дорохіна.



Комментариев нет:

Отправить комментарий