воскресенье, 13 августа 2017 г.

XIX Всеукраїнський фестиваль духовних піснеспівів «Від Різдва до Різдва».


Академічний хор НУКіМ ім. Марії Заньковецької (керівник – кандидат мистецтвознавства, доцент Дорохіна Л. О., хормейстер – Могильна І. Г.) став Лауреатом I премії XIX Всеукраїнського фестивалю духовних піснеспівів «Від Різдва до Різдва».
З 26 по 29 січня 2012 р. у м. Дніпропетровськ на головній сцені академічного театру російської драми імені Максима Горького відбувся XIX Всеукраїнський фестиваль духовних піснеспівів «Від Різдва до Різдва». Цього року до програми фестивалю були включені виступи 82 хорових колективів – дитячих, церковних, навчальних закладів, аматорських, професійних, які представляли Дніпропетровську, Донецьку, Запорізьку, Харківську, Вінницьку, Миколаївську, Одеську, Волинську, Рівненську, Чернівецьку, Чернігівську, Львівську, Черкаську області, АР Крим та Київ. У фестивалі також взяли участь колективи з Мінська (Бєларусь). Серед учасників – лауреати Всеукраїнських та Міжнародних конкурсів та фестивалів, учасники різноманітних мистецьких акцій в Україні та за кордоном. Ця подія, що стала вже традиційною, зібрала культурну еліту, віруючих і гостей міста. Протягом чотирьох днів у Дніпропетровську звучали літургійні піснеспіви, різдвяні гімни й колядки а також концертні твори духовної тематики найвідоміших композиторів.
Кожен хор став прикрасою театральної сцени. Високий професіоналізм і сценічне виконання в поєднанні з незвичайністю й рідкістю пісень вразили глядачів.
Чотири дні святкових Різдвяних піснеспівів і фейєрверк колядок та щедрівок, у якому яскравим спалахом став і виступ Академічного хору Ніжинського училища культури і мистецтв ім. Марії Заньковецької.
6 творів виконав колектив у конкурсній програмі: „Хвалите Господа с небес” Д. Бортнянського, „Благослови, душе моя, Господа” К. Стеценка, різдвяний концерт „Радуются всі ангелі”, „Щедрик” в обр. М. Леонтовича (обов’язковий конкурсний твір), щедрівку „Закувала сива зозуленька” в обр. В. Парфенюка, колядку „Небо і земля” (переклад для нашого хору зробила хормейстер Ірина Могильна). І, судячи з бурхливих оплесків та голосних „браво”, спів Академічного хору НУКіМ сподобався дніпропетровській публіці. Опанування різностильовою програмою, пошук нових виконавських можливостей дозволило колективу яскраво виступити у конкурсній програмі та отримати диплом Лауреата 1 ступеню в номінації «Кращий світський хоровий колектив».
Заключний Гала-концерт 29 січня став днем аншлагу. При переповненій залі в останній день фестивалю на сцену дніпропетровського театру вийшли 20 найкращих колективів. Журі фестивалю, до складу якого входили фахівці й експерти хорового мистецтва з України та Білорусі, а також духовні й громадські діячі, відзначили хорову майстерність юних ніжинців запрошенням взяти участь у завершальному Гала-концерті. Для цього виступу хору було запропоновано виконати твір Д. Бортнянського „Хвалите Господа с небес”. Учасників Гала-концерту привітали зі сцени Митрополита Дніпропетровський і Павлоградський Іриней і мер Дніпропетровська Іван Куліченко.
Усього у XIX Всеукраїнському фестивалі духовних піснеспівів «Від Різдва до Різдва» взяло участь 1800 чоловік.
Л.О. Дорохіна,
кандидат мистецтвознавства, доцент

Комментариев нет:

Отправить комментарий