понедельник, 14 августа 2017 г.

Фестиваль «Велика Коляда» у Львові

Фестиваль «Велика Коляда» у Львові 

З 7 по 24 січня у м. Львові, в храмі Пресвятої Євхаристії (колишній Домініканський костел) відбувся XVII Всеукраїнський Різдвяний фестиваль «Велика Коляда». Цього року до програми фестивалю були включені виступи 65 хорових колективів – дитячих, церковних, навчальних закладів, аматорських та професійних, які представляли Київську, Івано-Франківську, Харківську, Вінницьку, Полтавську, Одеську, Волинську, Рівненську, Чернівецьку, Чернігівську, Львівську, Черкаську області, та м. Київ. У фестивалі також взяли участь колективи з Мінська (Білорусь). Серед учасників – лауреати Всеукраїнських та Міжнародних конкурсів та фестивалів, учасники різноманітних мистецьких акцій в Україні та за кордоном. Протягом 18 днів у стінах величного собору звучали паралітургійні піснеспіви: різдвяні гімни й колядки, щедрівки, концертні твори духовної тематики найвідоміших українських композиторів.
Кожного дня, протягом фестивалю, ця мистецька акція, що стала вже традиційною, збирала у Домініканському соборі культурну еліту, віруючих і гостей міста.
Уже четвертий рік поспіль на Всеукраїнському фестивалі «Велика Коляда» Чернігівщину представляє Академічний хор Ніжинського училища культури і мистецтв імені Марії Заньковецької – лауреат Всеукраїнських та Міжнародних конкурсів та фестивалів, учасник міських, обласних та Всеукраїнських мистецьких акцій. Керівники хору – кандидат мистецтвознавства, доцент Любов Дорохіна та хормейстер Ірина Могильна. 8 творів a cappella виконав колектив у концертній програмі: „Дивна ніч” І. Гайденка (переклад для жін. хору І. Могильної), „Веселая подія” В. Павенського, „Ай бо і той ночі” В. Пасічника, „Гой питалася княжа корона” Г.Гаврилець, „Зявилась браття” Ю. Антківа, «Пречистая Діва» (переклад І. Могильної), «На небі зірка», «Будьте здорові» (переклад І. Могильної). Натхнення ніжинським виконавцям надавали бурхливі овації слухачів, гостинність та щира турбота організаторів фестивалю, яка допомагала й підтримувала юних митців під час фестивального виступу.
Участь студентів у фестивалях і конкурсах – це значний стимул для творчого зростання колективу, важлива патріотична місія, під час здійснення якої молоді виконавці пропагують українське хорове мистецтво. Академічний хор НУКіМ ім. М. Заньковецької має високий творчий потенціал і його виступ на Всеукраїнському фестивалі «Велика коляда» є достойним внеском у справу збереження та розвитку хорових традицій Чернігівщини.

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий